Kirkonkellot soimaan kansainvälisenä rauhan päivänä perjantaina 21.9.!

Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden kunniaksi Saksa on lanseerannut Euroopan laajuisen tapahtuman, johon kutsutaan mukaan kirkkoja myös Suomesta. Satoja eurooppalaisia kirkkoja muun muassa Saksasta, Tsekistä, Slovakiasta ja Virosta on jo ilmoittautunut mukaan.

Saksassa ideoidussa Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden tapahtumassa saksalaisten kaupunkien liitto, Saksan evankelisen kirkon kulttuuritoimisto, Saksan katolisten Boniface-seura ja Saksan kulttuuriperintökomitea kutsuvat kaikkia kellojen omistajia soittamaan kellojaan Kansainvälisenä rauhan päivänä perjantaina 21.9. klo 19.00 (18:00 CEST).  Suomesta mukaan on ilmoittautunut jo lähes viisikymmentä kirkkoa! Katso päivittyvä lista alla.

Kellojen soittamisella on pitkät perinteet Euroopassa. Kellojen äänet ovat rytmittäneet sekä maallista että uskonnollista elämää. Kellojen soittaminen kuuluu moniin seremonioihin, mutta soittamisella viestitään myös arkisesta ajankulumisesta. Kellojen äänet herättävät monenlaisia muistoja ja kellojen ääni on monille tärkeä. Kellojen soittoon liittyvät tavat ja perinteet ovat osa eurooppalaista kulttuuriperintöä, mutta kellojen soitto yhdistää myös uskontoja ja kulttuureja yli kielirajojen. Tapahtumassa kelloja soitetaan muistutuksena solidaarisuuden, rauhan ja kulttuuriperinnön merkityksestä Euroopassa ja maailmassa. 

Saksan tunnetuista kirkoista tapahtumaan osallistuu esimerkiksi Kölnin tuomiokirkko, Berliinin Keisari Vilhelmin muistokirkko, Dresdenin Frauenkirche ja monia muita. Tapahtuman verkkosivulta löytyy jo kuvia, tarinoina ja ääninäytteitä mukaan ilmoittautuneista kirkoista. Tapahtumalle on myös luvassa medianäkyvyyttä Saksassa.  

Mikä Kulttuuriperintövuosi?

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi on Euroopan komission julistama teemavuosi. Sen tarkoituksena on herättää keskustelua kulttuuriperinnöstä ja sen merkityksestä sekä lisätä tietoisuutta kulttuuriperinnön yhteiskunnallisesta, erityisesti sen sosiaalisesta ja taloudellisesta, merkityksestä.  

Teemavuosi muistuttaa meitä yhteisestä eurooppalaisesta historiasta, kulttuurista ja perinnöstä. Tavoitteena on saada eurooppalaiset arvostamaan kulttuuriperintöään ja pitämään sitä jaettuna voimavarana, vahvistaa yhteenkuuluvuutta sekä edistää demokratiaa, ihmisoikeuksia ja rauhaa.  

Kulttuuriperintövuosi levittäytyy ympäri Eurooppaa tuhansina erilaisina tapahtumina, hankkeina, palkintoina ja kampanjoina, pienistä suuriin. Vuoden aikana käynnistetyt hankkeet ja toimenpiteet jatkuvat myös teemavuoden jälkeen ja niillä tavoitellaan pitkäkestoisia vaikutuksia. Suomessa vuoden erityisenä tavoitteena on edistää osallisuutta kulttuuriperintöön ja mukana on jo yli 300 toimijaa erilaisilla tapahtumillaan ja muilla aloitteillaan.      

Miten mukaan?

Ensinnäkin, tulkaa mukaan tapahtumaan soittamalla oman kirkkonne kelloja yhdessä muiden kanssa. Tapahtumaan voi ilmoittautua verkkosivuilla. Ilmoittautumisen yhteydessä on mahdollista kertoa lyhyesti soitettavien kellojen historiasta. Mukaan voi liittää myös kuvan ja ilmoittaa kellojen sijaintikoodinaatit, jolloin ne lisätään tapahtuman interaktiiviseen karttaan.  

Ilmoita osallistumisestasi myös  hanna.lamsa@museovirasto.fi, niin voimme päivittää tietoja kirkkojen osallistumisesta Suomessa Kulttuuriperintövuoden verkkosivuilla.  

Ilmoita tapahtumasi täällä: https://sharingheritage.de/en/ringing-bells-across-europe/

Tapahtumassa ovat mukana: (päivittyvä lista)

* Keravan kirkko
* Heinäveden pääkirkko
* Sulkavan kirkko
* Lohikosken kirkko, Sulkava
* Asikkalan kirkko
* Marttilan kirkko
* Korpilahden kirkko
* Suvannon kappeli, Ylivieska
* Laukaan kirkko

* Kankaanpään kirkko
* Pyhtään kirkko
* Haukiputaan kirkko
* Kangasalan kirkko
* Sahalahden kirkko, Kangasala
* Kuhmalahden kirkko, Kangasala
* Kotkan kirkko, Kotka-Kymin seurakunta
* Kymin kirkko, Kotka-Kymin seurakunta
* Langinkosken kirkko, Kotka-Kymin seurakunta
* Mynämäen kirkko
* Keiteleen kirkko
* Karkkilan seurakunta
* Nakkilan kirkko
* Kiimingin seurakunta

* Lappeenrannan ortodoksinen kirkko
* Imatran ortodoksinen kirkko
* Pyhän Ristin kirkko, Kuusamo
* Kajaanin kirkko
* Utajärven seurakunta
* Joroisten seurakunta
* Askolan kirkko

* Jokelan kirkko, Tuusula
* Kellokosken kirkko, Tuusula
* Tuusulan kirkko (pääkirkko)
* Nokian kirkko
* Pinsiön kirkko, Nokia
* Siuron kirkko, Nokia
* Tottijärven kirkko, Nokia

* Suoniemen kirkko, Nokia
* Järvenpään seurakunta
* Forssan seurakunta
* Lumijoen kirkko
* Uudenkaupungin seurakunnan neljä kirkkoa: Uusikaupunki ja
* Lokalahti
* Kalanti ja
* Pyhämaa
* Oulaisten seurakunta
* Kaustisen kirkko
     

Lisätietoa:

Uutinen Sakasti.fi:http://sakasti.evl.fi/sakasti....
Kulttuuriperintövuoden verkkosivut ja video: http://www.kulttuuriperintovuosi2018.fi/fi/
EYCH 2018: https://europa.eu/cultural-heritage/

Kuvassa Valamon kirkon kelloja 1930-luvulla, Historian kuvakokoelma, Museovirasto.