Nuorten tekemiä Mobiilireittejä Suomen kartalle

Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seuran ja Suomen museoliiton yhdessä koordinoima Mobiilireittejä kulttuuriperintöön -hanke käynnistyi tammikuussa. Mobiilireitti-yhteistyö alkoi Vantaan kaupunginmuseolla henkilökunnan ja Peltolan koulun 8-luokan tapaamisella ja reitin suunnittelulla. Hanke on osa Kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta.

Hankkeessa lapset ja nuoret luovat mobiilireittejä Seinätön museo -alustaa käyttäen yhteistyössä museoiden kanssa. Hankkeessa on mukana Suomen kulttuuriperintökasvatuksen seuran historiakerhoja sekä koululuokkia ja museoita eri paikkakunnilta. Yhteistyössä tehtyjä reittejä on syntymässä ainakin Tampereelle, Lohjalle, Vantaalle, Heinolaan, Helsinkiin, Espooseen, Kuhmoisiin ja Tuusulaan sekä maailmanperintökohteisiin Raumalle ja Kouvolan Verlaan.

Osa reiteistä valmistuu kesään mennessä ja loput koulujen syyslukukauden aikana. Kunkin reitin valmistuttua vietetään avajaisia museolla. Valmis mobiilireitti jää museon hyödynnettäväksi ja on myös kaikkien kiinnostuneiden käytettävissä.

Yhteistyötä museon kanssa jo aloitelleet Tampereen historiakerholaiset ovat erityisesti olleet innostuneita ajatuksesta, että valmistuttuaan heidän itse tekemänsä mobiilireitti on aivan kaikkien - vaikka koko Suomen - käytettävissä!

Museot ovat kyselyn perusteella pitäneet hankkeeseen osallistumista mahdollisuutena niin museopedagogian kehittämiseen yhä vuorovaikutteisempaan suuntaan, kuin myös nuorten osallisuuden tukemiseen kulttuuriperinnön kontekstissa. Ensimmäisen valmistuvan reitin avajaisia vietetään Vantaan kaupunginmuseolla Vantaan päivänä 15.5. klo 17 – 18, tervetuloa mukaan!  

Valmistuneet reitit kootaan sivustolle: www.opimuseossa.fi

 

Lisätiedot:

Evamaria Silvennoinen koordinaattori, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry evamaria.silvennoinen@kulttuuriperintokasvatus.fi, 040 801 9069

http://www.kulttuuriperintokasvatus.fi

Historiakerholaiset ovat tavanneet yhteistyömuseoidensa väkeä jopa kolme kertaa yhteistyön aluksi. Kuvassa tutustutaan Postimuseon näyttelyyn.
Kuva: Lauri Hietala