Veräjä – yhteinen keuruulainen kulttuuriperintö voimaannuttaa

Hankkeen näkyvimpänä tuloksena syntyi kotiseutusivusto Keuruun Veräjä, johon on tähän mennessä tallennettu yli 500 erilaista aineistoa.

Veräjä – yhteinen keuruulainen kulttuuriperintö –hanke syntyi tarpeesta parantaa paikallisen kulttuuriperinnön saavutettavuutta ja näkyvyyttä sekä tukea siihen liittyvää yhteisöllisyyttä. Mukaan toteuttamiseen saatiin suuri joukko keuruulaisia yhdistyksiä ja muita toimijoita, yhteistyötahoja ehti puolentoista vuoden aikana olla noin 40. Hankkeen vetäjänä toimi Keuruun kaupunginkirjasto ja tärkeimpänä yhteistyökumppanina Keuruun museo. Rahoitus saatiin paikallisen Leader-ryhmä Vesuri ry:n kautta.

Näkyvimpänä tuloksena syntyi kotiseutusivusto Keuruun Veräjä (www.keuruunveräjä.fi). Se on laadittu vapaan lähdekoodin Omeka-alustalle, joka myös mahdollistaa aineistojen näkyvyyden Finnassa. Keuruun Veräjään on tähän mennessä tallennettu yli 500 erilaista aineistoa: tarinoita, dokumentteja, kuvia ja äänitiedostoja, jotka kertovat paikallisesta elämästä ja historiasta. Sivustolle saa tuottaa ja tarjota materiaalia kuka vain. Hankkeen nyt päätyttyä kirjasto hoitaa kotiseutusivuston ylläpitoa, editoi ja luetteloi aineistot.

Kulttuuriperintöaineiston digitoinnin lisäksi hankkeessa painottuivat myös elävät kohtaamiset kulttuuriperinnön äärellä. Puolentoista vuoden aikana Veräjä-tapahtumat kokosivat yhteensä noin tuhat kävijää. Järjestimme esimerkiksi tarinaristeilyn, metsäperinneillan, hautausmaakierroksia, digitointi- ja muistelupajoja, luentoja ja kansallispukunäyttelyn ja olimme mukana useissa paikallisissa tapahtumissa. Veräjä-toiminta jää pysyväksi osaksi Keuruun kirjaston ja museon työtä ja brändiä tullaan hyödyntämään jatkossakin aina kulttuuriperintötoiminnan yhteydessä. 

Johanna Hämäläinen
kirjastotoimenjohtaja, Keuruun kaupunki

Pääkuva: Kolmen paikallisen Leader-hankkeen yhteistyönä järjestetty Keurusselän Tarinaristeily siipirataslaiva Elias Lönnrotilla keräsi laivantäydeltä yleisöä. Kuvassa Matti Aalto kertoo Keurusselän saarista. (Kuva: Ari Aalto)

Kuva Johanna Hämäläinen

Metsäperinneilta Keuruulla kulttuuritalo Kimaran salissa huhtikuussa 2018. Pekka Isomäki juontaa, taustalla musiikista vastanneet Keuruun Pelimannit. Kuva: Johanna Hämäläinen.