Joensuun bunkkerimuseo

Joensuun kaupunki / Pohjois-Karjalan museo (ilmoittaja), 1.1.2018-31.12.2018

Joensuun bunkkerimuseo on osa 1200 kilometriä pitkää linnoitusketjua, Salpalinjaa, joka rakennettiin vuosina 1940–1941 ja viimeisteltiin jatkosodan lopussa 1944.

Linnoitustyöt Marjalassa aloitettiin elokuussa 1940. Höytiäisen kanavan eteläpäähän oli tarkoitus rakentaa kolme teräsbetonikorsua, mutta niistä saatiin valmiiksi vain kaksi.

Joensuun bunkkerimuseossa on esillä kaksi kunnostettua teräsbetonibunkkeria, joihin on koottu Salpalinjan historiaa käsittelevä näyttely sekä sota-ajan esineistöä. Alueella on myös taistelu- ja yhteyshautaa sekä panssarikiviestelinjaa.

Museoalue nimettiin Veteraanipuistoksi vuonna 2003. Puistossa on nähtävillä ns. sotatulokaskasveja, jotka ovat talvi- ja jatkosodan mukanaan tuomaa lisäystä Suomen monikerroksiseen kasvistoon. Esimerkiksi talvisodan aikana kasveja kulkeutui Puna-armeijan 155. divisioonan hevosten rehuksi varatun heinän mukana.

Bunkkerimuseossa järjestetään vuosittain runsaasti Salpalinjaa liittyviä opastuksia sekä erilaisia tapahtumia kuten avajaiset, tarinailtoja kesäisin, vuotuisen Joen yö -kulttuuritapahtuman yhteydessä luentoja, opastuksia yms. sekä joulun edellä reserviläiset järjestävät bunkkerimuseolla jokavuotiset joulutulet ja kenttähartauden. Maaliskuussa 2018 bunkkerimuseolla on reserviläisurheilun talven päätapahtuman JOTOksen yhteydessä yleisörasti.


Lisätiedot: www.pohjoiskarjalanmuseo.fi