Puistokadun kansakoulu muistoissamme

Nälkälinnanmäki-Seura ry, Linnalan kansalaisopisto, 8.9.2018 klo 11.00 - 13.00

Savonlinnan kansakoulu toimi Puistokadulla vuosina 1893 – 1974, ensin puuosassa ja vuodesta 1926 lähtien laajennettuna Wivi Lönnin suunnittelemaan kiviosaan. Neliluokkainen kansakoulu jäi historiaan peruskoulun tulon myötä. Viimeisen kerran oppilaiden tiet erosivat neljän yhteisen vuoden jälkeen oppikouluun ja jatkokouluun keväällä 1974. Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuoden 2018 teeman merkeissä Puistokadun kansakoulun entiset oppilaat eri vuosikymmeniltä kokoontuvat muistelemaan kouluaikojaan.

Muistelutilaisuutta ei voitu järjestää vanhassa koulurakennuksessa, koska rakennuksen puuosa ja kiviosa ovat nykyisin tehokkaassa uusiokäytössä. Alakerrassa on musiikki- ja tanssiopiston tiloja sekä ruokaravintola ja kahvila. Ylimmässä kerroksessa sijaitsevat muun muassa Savonlinnan kesäyliopiston tilat. Välikerroksen tiloja on vuokrattu eri yrittäjille. Näin ollen tilaisuus järjestetään korttelin mitan päässä Linnalan kansalaisopistossa, joka on monelle entiselle kansakoululaiselle tuttu paikka ja myös liikuntaesteisille hyvin soveltuva ympäristö. Tilaisuuden jälkeen osallistujat voivat piipahtaa Puistokadulla vanhassa koulussaan kahvilla tai lounaalla.

Entinen kansakoulurakennus on osa Olavinlinnan, Kyrön- ja Haapasalmen kulttuurimaisemaa, joka on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Osoite: Sotilaspojankatu 7, 57100 Savonlinna

Tapahtuman ohjelma:

Lyhyen historiallisen katsauksen jälkeen ääneen pääsevät entiset kansakoululaiset vanhimmasta nuorimpaan. Mukana saattaa olla jopa joku 1920-luvulla koulunsa aloittanut. Jokainen ennakkoon esiintymään lupautunut esittelee luokkakuvasta itsensä ja opettajansa ja kertoo esimerkiksi seuraavista aihealueista: oppiaineet, lukujärjestys, liikuntatunnit, kilpailut, leikit, juhlat, välitunnit, ruokailu, terveydenhoito, rangaistukset sekä mieleen painuneet kokemukset.

Euroopan Kulttuuriympäristöpäivät