Stansvikin ja Uusikylän kesämajakulttuuriretki

Stansvikin Uusikylän mökkiläiset ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistys, 13.6.

Helsingin Laajasalossa sijaitsevan Stansvikin kartanoalueen historia ulottuu 1500-luvulle. Kartanon alueella on harjoitettu myös maataloutta sekä kaivostoimintaa. 1800-luvulta lukien kartano on toiminut helsinkiläisten porvarisperheiden kesähuvila-alueena. Vuonna 1938 Helsingin kaupunki osti kartanon ja sitä ympäröivät maa-alueet. Sodan jälkeen vuodesta 1945 kaupunki vuokrasi ne kaupungin työntekijöiden virkistyskäyttöön Virkamiesliitolle, jonka paikallisyhdistys (nykyään Jyty Metropoli ry) juhlii tänä vuonna 100-vuotista taivaltaan ja toimii edelleen alueen vuokraajana.

Viime vuosikymmeninä on Uusikylän alueen kesänviettoa varjostanut purku-uhka. Helsingin kaupungin suunnitelmissa on ollut hävittää reilun hehtaarin kokoinen Uusikylä ja sitä ympäröivä metsäalue.

Vilkkaasta yhteisöllisestä kesämajatoiminnasta on kertynyt mittava historiallinen kuva- ja videoaineisto, kirjoitelmia, lehtiä ja jopa lyhyt historiikki. Stansvikin metsään on tehty kyläyhdistyksen toimesta viitoitettu luontopolku (ks. YouTube Stansvikin puupolku). Uusikyläläiset ovat tehneet myös videon 1950-luvulta alkaen kesäkylän asukkaiden valokuvista (YouTube Uusikyla60v). Lisäksi kyläläiset kertovat kolmannessa videossa, mitä kesämajakulttuuri ja kesäkylä heille merkitsevät (YouTube Uusikyla2017).

Opastetulla retkellä 13.6. klo 17-20 kierrämme sekä metsäisen luontopolun että jääkauden jättämän harjun, Tahvonlahdenniemen. Lisäksi tutustumme Stansvikin kartanonalueeseen ja Uusikylä mökkikylään sekä kesämajatoiminnan tarinoihin.

Lähtöpaikka: Laajasalo, Stansvikin ravintolan edusta, Stansvikintie 1, Helsinki, bussi 84 ja 88 Kruunuvuorenrantaan. Koirasaarentieltä kävelyä noin kilometri.

Euroopan Kulttuuriympäristöpäivät