Ennätysvilkas tapahtumavuosi: kulttuuriperintö ja tarinat esillä sadoissa tapahtumissa

Tänä vuonna vietettävä Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi on innostanut mukaan mahtavan määrän tapahtumia myös Euroopan kulttuuriympäristöpäiville. Kulttuuriympäristöpäivien pääajankohtaa vietetään tänä vuonna Suomessa 3.–9. syyskuuta, mutta teemaa on nostettu esille sadoin tapahtumin jo aiemmin tänä vuonna. Yhteensä tapahtumia on tiedossa jo yli 500!

Euroopan kulttuuriympäristöpäivien teema Suomessa vuonna 2018 on Tunne perintösi, jaa tarinasi. Juhlintaan voi osallistua yleisötapahtumissa ympäri maan.

Teemaa European Heritage: The Art of Sharing juhlitaan peräti 50 Euroopan maassa, kymmenin tuhansin tapahtumin ja 20 miljoonan ihmisen voimin. EU:n kulttuurikomissaari Tibor Navracsics arvioikin elokuussa antamassaan lausunnossa, että "kulttuuriperinnön merkitys Euroopan sosiaaliselle ja taloudelliselle kehitykselle tulee vain kasvamaan". Euroopan kulttuuriympäristöpäivien jakamiseen kehottava teema vahvistaa koko Euroopan yhtenäisyyttä ja lisää erilaisuuden ymmärrystä ja arvostusta, etenkin vaikeina aikoina. Tästä syystä kulttuuriperintö on komissaarin mukaan jatkossakin poliittinen kärkiteema Euroopassa.

Kulttuuriympäristöpäivien sadat tapahtumat juhlistavat meidän kaikkien omaa ja yhteistä perintöä

Suomessa Tunne perintösi, jaa tarinasi -teemavuonna nostetaan esiin muun muassa perhe ja suku, paikkakuntien oma historia ja tavat sekä eri ikäisten ihmisten ja yhteisöjen perintö. Meidän jokaisen tarina on osa eurooppalaista kulttuuriperintöä. Tarjolla on retkiä kävellen ja pyöräillen erilaisiin kulttuuriympäristöihin, maisemanhoitotalkoita, paikallisen menneisyyden esittelyä, tarinoidenkeruutapahtumia, perinneillallisia ja sadonkorjuujuhlia sekä avoimia ovia kiinnostavilla kouluilla, seurantaloilla ja huvila-alueilla. Nämä ja monet muut tapahtumat löytyvät osoitteesta www.kulttuuriymparistopaivat.fi/tapahtumat.

Suomalaismenestystä eurooppalaisessa kulttuuriperintökilpailussa

Osana kulttuuriympäristöpäiviä järjestetään vuosittain Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu, jonka tarkoitus on innostaa lapsia ja nuoria vaikuttamaan kulttuuriympäristöön nyt ja tulevaisuudessa. Suomesta lähtöisin oleva kilpailu on vuodesta 2018 alkaen yhteinen European Heritage Makers Week kaikille Euroopan alle 18-vuotiaille.

Kymmenen eurooppalaisen voittajan joukkoon valittiin ainoana suomalaisena vantaalainen 8-vuotias Saga Koivisto. Koiviston palkitussa työssä kuvataan omaa lähiympäristöä Vantaan Jokiniemessä ja sen muutosta esihistoriasta nykypäivään. European Heritage Makers Week -projektiin lähetettiin kaikkiaan 82 työtä eri puolilta Eurooppaa.

Kulttuuriympäristöpäivät juhlitaan koko Euroopassa joka vuosi

Kulttuuriperinnön eurooppalainen teemavuosi päättyy vuoden 2018 lopussa, mutta Euroopan Kulttuuriympäristöpäiviä vietetään taas ensi vuonna. Kulttuuriympäristöpäivien tarkoituksena on huomata lähiympäristön arvot ja nähdä kulttuuriympäristö voimavarana ja hyvinvoinnin lähteenä. Päiviä vietetään Euroopan neuvoston ja Euroopan komission yhteisestä aloitteesta. Suomessa kulttuuriympäristöpäiviä koordinoivat ympäristöministeriö, Suomen Kotiseutuliitto, Museovirasto, Opetushallitus ja Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ry. Tänä vuonna keräämme ja tallennamme tarinoita kulttuuriperinnöstä myös yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa.  

Lisätietoja

 

Euroopan Kulttuuriymparistopaivat