Halaa puuta – arvosta lähiympäristöäsi. Puunhalausviikkoa vietetään 20.–26.8.2018

Puunhalausviikko kannustaa ihmisiä halaamaan puita ja osoittamaan, että he arvostavat omaa lähiympäristöään. Viikon tavoitteena on kiinnittää huomiota meille tärkeisiin arkisiin viherympäristöihin, joita usein pidetään itsestäänselvyytenä.

Tämän vuoden teemana on hyvinvointi ja terveys. Puiden keskellä mieli tutkitusti rauhoittuu, syke laskee ja aistit heräävät. Hyötyjä on mahdollista saada niin metsäpolulta kuin lähipuistostakin. Puunhalausviikon sivuilta löytyy lisätietoa ja tutkimuksia aiheesta sekä toimintavinkkejä teemaviikon jokaiselle päivälle. Sivuston materiaalit ovat kaikkien vapaasti käytettävissä.


Osallistu ja jaa kokemuksesi somessa tunnisteella #puunhalausviikko #EuropeForCulture

Tunnisteella löydät myös muiden ottamat halauskuvat Instagramista ja Twitteristä. Seuraa myös puunhalausviikon omaa Instagram-tiliä @puunhalausviikko.  

Ajankohdan voit päättää itse. Halaa puita kaupungissa, maalla tai metsässä, joko yksin, kaverin kanssa tai isommallakin porukalla. Puita voi halata esimerkiksi juoksulenkillä, sieniretkellä tai kiireisen työpäivän päätteeksi.  

Vihreällä ympäristöllä on tutkitusti monia terveysvaikutuksia. Hyötyjä on mahdollista saada niin metsäpolulta kuin lähipuistostakin. Tässä muutamia vinkkejä:

Halaa puuta ja voi hyvin!

Ota tauko – nollaa stressitasot
Luonnonympäristöt laskevat elimistön stressireaktioita; verenpainetta, sydämen sykettä ja lihasten jännitystä. Luontoon kannattaa mennä erityisesti silloin, kun olotila tuntuu rasittuneelta tai jännittyneeltä, ja ajatukset pyörivät päässä. Pienetkin mikrotauot ja elävän luonnon muistutukset ympäristössä auttavat.  

Luonto on parasta mindfulnessia
Luonnossa kyky tunnereaktioiden säätelyyn paranee samoin kuin myös aivojen mahdollisuudet luovaan ja kokonaisvaltaiseen ajatteluun. Lyhytjänteisen reagoinnin ja toiminnallisuuden sijaan voi syventyä asioiden rauhalliseen käsittelyyn, ja löytää kenties myös uusia ratkaisuja kohdattuihin haasteisiin.

Vihreää hyötyliikuntaa, joka sopii kaikille
Luonnon parissa voi harjoittaa vihreää hyötyliikuntaa monella eri tavalla. Toiselle soveltuu puutarhan hoito, toinen haluaa kävellä ulkona vuodenajan ja säätilan muutoksia tarkkaillen. Metsäinen maasto on ihmiselle luontaista liikkumisen ympäristöä, jossa kehoa joutuu käyttämään kokonaisvaltaisesti.

Harjoita elämisen taitoja ja hallittua riskinottoa
Varsinkin lapset ja nuoret tarvitsevat omien taitojen tuntemista sekä hallitun riskinoton ja selviytymisen kokemuksia. Niitä ei voi opetella oppikirjasta eikä nettiruudulta, ainoastaan omakohtaisesti tekemällä ja kokemalla.

Kerää hyvät mikrobit talteen
Luonnosta saamme hyödyllisiä mikrobeja, jotka vahvistavat immuunipuolustusta ja suojaavat meitä sairauksilta, kuten allergioilta ja suolistosairauksilta. Suomalaistutkimuksen mukaan jo kahden viikon altistus mikrobeille voi parantaa kaupungissa asuvan ihmisen mikrobiston monimuotoisuutta merkittävästi.  

Vahvista luontosuhdettasi
Luonnon anti terveyden tueksi voi olla myös yksinkertaisesti vain arjen elämyksellisyyttä ja pieniä ilon hetkiä. Luontosuhde tuo mukanaan monia hyvinvointietuja. Olisiko puunhalaaminen juuri sinulle sopiva keino, jonka avulla omaan arkeen voi annostella pieniä luovan mielen ja ilon hetkiä?  

Valtakunnallisen puunhalausviikon 2018 järjestävät Viherympäristöliitto, Maa- ja kotitalousnaiset, Luonnonvarakeskus ja Green Care Finland. Puunhalausviikko on myös Ylen Mennään metsään -kampanjan kumppani ja osa Suomen luonnon päivän tapahtumia sekä Kulttuuriperinnön eurooppalaista teemavuotta.

Tutustu ja jaa
Puunhalausviikon sivut: https://www.vyl.fi/alan-kehittaminen/teemavuodet-ja-kampanjat/puunhalausviikko/ Instagram: #puunhalausviikko @puunhalausviikko Twitter: #puunhalausviikko FB-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/240307266824455/  

Lisätietoa työryhmältä
Koordinaattori Tiia Naskali, Viherympäristöliitto ry, tiia.naskali(at)vyl.fi, p. 050 4381 860
Tutkija, Luonnonvarakeskus, Anja Yli-Viikari, anja.yli-viikari(at)luke.fi, p. 0295326662
Tutkija Eeva-Maria Tuhkanen, Luonnonvarakeskus, eeva-maria.tuhkanen(at)luke.fi, p. +358 29 532 6595
Kehitysjohtaja, maaseutumaisema ja luonnonhoito, Leena Lahdenvesi-Korhonen, Maa- ja kotitalousnaiset, leena.lahdenvesi-korhonen(at)maajakotitalousnaiset.fi, p. 040 523 5133

Leena Lahdenvesi-Korhonen, kehitysjohtaja, Maaseutumaisema ja luonnonhoito


Kuva Leena Lahdenvesi Korhonen Puunhalausviikko