Museovirasto kutsui poliitikon kylään keskustelemaan kulttuuriympäristöstä

Kansanedustaja Anders Adlercreutz kävi torstaina 30.8. vieraana Museovirastossa. Adlercreutz (RKP) on Museoviraston työn kannalta keskeisen ympäristövaliokunnan jäsen.

Adlercreutz edustaa myös puoluettaan maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) uudistamiseen liittyvässä parlamentaarisessa seurantaryhmässä. Koulutukseltaan Anders Adlercreutz on arkkitehti ja tuntee hyvin rakentamisen ja korjausrakentamisen kentän.

Maankäyttö- ja rakennuslain uudistaminen on yksi kulttuuriympäristön suojelun kannalta keskeisimmistä lähivuosien muutoksista ja se olikin yksi tapaamisen pääpuheenaiheista. Kaavoitusjärjestelmän muutokset voivat toteutuessaan muuttaa rakennussuojelun perustaa merkittävästi. MRL:n uudistuksessa on lisäksi olennaista se, miten kestävyyden ajatus integroituu erityisesti rakentamisen ohjaukseen ja sitä kautta myös korjausrakentamiseen. Kestävä ja säilyttävä korjaaminen oli tapaamisen keskeisiä aiheita. Vaikutuksiltaan tehokkaat rakennusten entistämisavustukset ja niiden rakentamisen alan mittakaavaan suhteutettuna pieni määräraha keskusteluttivat. 

Esillä olivat myös maakuntauudistus ja ympäristöhallinnon uudistus, erityisesti valtion lupa- ja valvontavirasto (LUOVA). Keskustelimme myös valtion kiinteistö- ja toimitilapolitiikasta sekä kulttuuriympäristöön liittyvistä avustuksista. Ja esittelimme tietysti myös ajankohtaisiin aiheisiin liittyviä hankkeitamme. 

Vierailu osui sopivasti Museoliiton Kutsu poliitikko museoon -kampanjaviikolle, jota vietettiin nyt kolmatta kertaa. Tänä vuonna viikko kytkeytyi Euroopan kulttuuriperintövuoteen teemalla Poliitikko – ole eurooppalainen, tunne kulttuuriperintösi.

 

#kutsupoliitikkomuseoon #EuropeForCulture #kulttuuriperintövuosi

Yli-intendentti Ulla Salmela, Kulttuuriympäristöpäivät, Museovirasto


Kuvassa: Mukavan ja informatiivisen keskustelun jälkeen Anders Adlercreutz ja Kulttuuriympäristöpalveluiden Helena Taskinen, Ulla Salmela, Pekka Lehtinen, Helena Hirviniemi ja Ilari Kurri Kansallismuseon sisäpihalla. Kuva: Anna Alavuotunki.