Aikataikaa Taidemuseo Eemilissä

Taidemuseo Eemil 7.9.2018 klo 18.00 - 20.30 Taidemuseo Eemil

Taidemuseo Eemilissä vietetään Euroopan Kulttuuriympäristöpäivää 7.9.2018. Teemana on Tunne perintösi, jaa tarinasi. Illan aikana on asiantuntijaopastuksia ja kaikenikäisille avoin taidetyöpaja.
Taidemuseon toiminta on aikoinaan saanut alkunsa lapinlahtelaislähtöisen kuvanveistäjä Eemil Halosen (1875-1950) taidekokoelmasta. Halosten Museosäätiö vaalii talonpoikaislähtöisen Halosen taiteilijasuvun perintöä. Suvun tunnetuimmat ammattitaiteilijat olivat Eemil Halonen ja hänen serkkunsa taidemaalari Pekka Halonen (1865-1933).
Maamme kuvanveiston kärkinimiin kuuluneen Eemil Halosen taiteellinen työ kesti runsaat puoli vuosisataa ja kehittyi vuosikymmenten aikana maanläheisestä kansallisromantiikasta symboliseen klassismiin. Halonen oli yhdessä veljensä, kuvanveistäjä Arttu Halosen (1885–1965) kanssa taidevalimotoiminnan pioneereja maassamme. Eemil Halonen elvytti perinteistä puuveistotaidetta ja oli suomalaisen graniittiveiston uranuurtaja.
Eemil Halonen oli Kalevalan tulkitsija ja suomalaisen kulttuurin pohdiskelija. Oma suku ja tutut kylän ukot ja eukot toimivat taiteilijalle realististen kansantyyppien malleina. Helsingin Siltasaaren ateljeessaan Eemil Halonen ikuisti myös lukuisia kansallisia merkkihenkilöitä. Hän valmisti useita tilaustöitä myös Viipuriin.
Taidemuseon Eemilin Taiteilijan tie -kokoelmanäyttelyssä esitellään Eemil Halosen taidetta. Teosten aikajänne ulottuu 1890-luvun lopulta aina 1950-luvulle saakka. Opastetulla kierroksella kerrotaan hänen elämäntarinansa köyhästä maalaispojasta osaksi suomalaista sivistyneistöä.

Taidemuseo Eemilin Aikataika-tapahtuma järjestetään perjantaina 7.9.2018 klo 18-20.30. Taidetyöpaja toimii nonstop-tyyppisesti. Noin tunnin kestävät asiantuntijaopastukset järjestetään klo 18 ja 19.30. Vapaa pääsy.

Taidemuseo Eemil

Suistamontie 3, 73100 Lapinlahti

http://www.eemil.fi

Euroopan Kulttuuriymparistopaivat Rgb