Ystävyyslataamo

Designmuseon ja Arkkitehtuurimuseon Ystävät DAMY ry, 1.1.2018-31.12.2018

Ystävyyslataamo -hanke kehittää yhteistä inspiraation alustaa museoystäväyhdistyksille ympäri Suomen.

Museoystävät ovat suuri voimavara toimiessaan museoiden hyväksi vapaaehtoisina. Ne toimivat museoiden ja suuren yleisön välimaastossa tukien emomuseoita, kooten ja aktivoiden kulttuuriperinnöstä kiinnostuneita. Ystävyys mahdollistaa kurkistuksen kulissien taakse, tutustumisen museotyöhön, uusia oivalluksia ja kokemuksia.

Ystävyyslataamo on konkreettinen aarrearkku vapaaehtoistoimijoille. Se kokoaa, kehittää ja tarjoaa käytännössä koeteltuja ja innovatiivisia osallistamisen toimintamalleja, joita on helppo toistaa ja muunnella. Hanke myös luo uusia toimintamalleja, pilotoi ja testaa ennakkoluulottomia ideoita.

Loppuvuodesta 2018 Ystävyyslataamo julkaisee keräämänsä materiaalin yhteiseksi työkalupakiksi kaikille kulttuurialan vapaaehtoistoimijoille. Tule mukaan kehittämään Ystävyyslataamoa ja vaikuttamaan sen toteutukseen hankkeen aikana järjestettävissä tapahtumissa. Työpajat ja seminaarit ovat avoimia kaikille kiinnostuneille. Tilaisuuksiin kutsutaan museo- ja kulttuurialan edustajia sekä vapaaehtoistoimijoita, jolloin mahdollistuu keskinäinen oppiminen, verkostojen laajentuminen ja tiedon leviäminen. Tavoitteena on kiinnostuksen lisääminen kulttuuriperintöä kohtaan sekä osallisuuden, tiedon ja tietoisuuden levittäminen. Samalla museoiden tukiverkostoja kasvatetaan ja monipuolistetaan.

Ystävyyslataamo on valtakunnallinen hanke ja hankkeen alkaessa mukaan on ilmoittautunut 21 ystäväyhdistystä. Tavoitteena on saada hanke jatkumaan teemavuoden 2018 jälkeenkin ja laajentaa verkostoa uusilla ystäväyhdistyksillä. Vuoden 2018 aikana pidetään kaksi työpajaa ja kaksi seminaaria eripuolilla Suomea (mm. Helsinki, Tampere) hankkeen verkoston jäsenille sekä muille kulttuuriperintöalan toimijoille ja aiheesta kiinnostuneille.

Hankkeen pääseminaari järjestetään sunnuntaina 16.9. Museokeskus Vapriikissa, Tampereella. Tule mukaan keskustelemaan museoystävien tulevaisuuden haasteista sekä kuuntelemaan mielenkiintoisia puheenvuoroja nuorten yleisöjen osallistamisesta kulttuuriperinnön pariin.

Ilmoittaudu mukaan seminaariin täältä: https://docs.google.com/forms/...
Seminaarin ohjelma: https://drive.google.com/file/... Lisätietoja tapahtumasta: https://www.facebook.com/events/2108864429401591/ 
Lisätietoja tapahtumasta: https://www.facebook.com/events/2108864429401591/

Ystävyyslataamon koordinoijana ja vastuutahona toimii Design- ja Arkkitehtuurimuseon Ystävä DAMY ry. Hankkeessa mukana ovat: Alvar Aalto-seura, Heinolan Taidemuseon Ystävät ry, Kasvitieteellisen puutarhan ystävät ry – Botaniska trädgårdens vänner rf., Keravan taidemuseon ystävät ry, Lahden kartanon ystävät ry, Postimuseon Ystävät ry, Pyhän Olavin Kilta ry, Olavinlinnan ja Savonlinnan maakuntamuseon ystäväyhdistys, Päijät-Hämeen taidemuseoyhdistys ry, Rautatiemuseon Ystävät ry, Riihimäen Taidemuseon Ystävät ry RTY, Rovaniemen taidemuseon ystävät ry, Sagalundgillet rf, Salon Taidemuseon Veturitallin ystävät ry, Suomen lasimuseon ystävät ry, Tampereen Taidemuseon Ystävät ry, Suomen Leikki- ja lelumuseon ystävät ry, Tikanojan taidekodin ystävät ry, Vanhalinnan museon ystävät ry, Varkauden Museonystävät ry ja Vellamon ystävät ry

Lisätiedot: ystavyyslataamo@gmail.com